Skärmklipp 2017-12-11 17.34.48


podcast

I Smarta Samtal podcast bjuder vi in opinonsbildare från alla samhällets hörn för att diskutera aktuella samhällsämnen. Deltagarna delar erfarenheter från sina respektive arenor och bryter sina åsikter mot varandra. Vi håller en nyanserad, konstruktiv och nyfiken ton med konstruktiva lösningsförslag i fokus. 

För länkar och bilder till alla våra podcasts – se längre ned på denna sida.

I nr 8
möts Cilla Benkö, vd Sveriges Radio och Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson, för att prata digitalisering. De har båda övergett de digitala strategierna och dito direktörerna till förmån för innovations/förnyelsedirektörer i en digital värld. Och när tar robotarna över radiojournalistiken och handeln?

I nr 7 möts Börje Ekholm, ordförande för KTH och vd Patricia Industries, ministern för högre utbildning och forskning Hélène Hellmark Knutsson, för att prata svensk konkurrenskraft. Både vill ha högre basanslag till högskolor och universitet, men enligt Hélène är det finansdepartementet som bestämmer inför höstens forskningspropp. Börje vill ha privata stiftelsehögskolor och en nedläggning av Akademiska hus. Ministern är mycket tveksam. Själv vill hon göra en utredning om ett mer samlat grepp för anslagen.

I nr 6 ger Jonas Nygren, fd S-kommunalråd i Sundbyberg - som själv är ett av de hetare namnen när Löfven ska ombilda sin regering - ett tips till statsministern: Ta in en liberal bostadsminister, för att låsa upp blockpolitiken och skapa en mer beslutsfähig regering. Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, och KTH-professorn Göran Cars, instämmer och menar att det går att lösa ut bostadsfrågan om man vill. Politisk vilja och ledarskap saknas, men verkligheten hinner snart ikapp också politikerna.

I nr 5 är Lena Olving, vd Mycronic, nyfiken på hur KTH-professorn i bioteknik Mathias Uhlén kombinerar cutting edge forskning med sitt serie-entreprenörskap. Mathias krossar myten om att Sverige skulle vara dåliga på att göra affärer av vår finfina forskning. De båda diskuterar hur vi ska få fler civilingenjörer, inte minst kvinnliga, och Lena önskar sig en tydligare forskningsproposition i höst:Hur kan svensk forskning också bli svenska affärer?

I nr 4 träffar Pär Nuder, styrelseproffs, Mikael Odenberg, gd Svenska Kraftnät. De tidigare politiska motståndarna är eniga om att det är för lite mod och civilkurage i dagens politik, som mest lider av fantomsmärtor och tar fajter som inte längre finns.
Här skriver Widar Andersson i Folkbladet.

I nr 3 pratar Erik Thedéen, gd Finansinspektionen med Helena Stjernholm, vd Industrivärden om vad som är bra och mindre bra ägande, om reglering och om hur man undviker att stänga in sig i en bunker när man är på toppen.

I nr 2 samtalar Folksams vd Jens Henriksson med Teliasoneras vd Johan Dennelind om Telias kulturresa från monopol till global börskoncern. Johan berättar om hur få stora felbeslut kan skapa fel kultur. Dessutom pratar de digitalisering.

Först ut var SIDAs generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, som bjudit in SEBs vd Annika Falkengren. Ett unikt samtal där vi för första gången hör Annika Falkengren berätta mer om bankens hållbarhetsarbete. De pratar också om hur staten och kapitalet samarbetar för att göra världen mer hållbar. Här skriver Svenska Dagbladet.


Du hittar podden i iTunes, Soundcloud eller där du normalt lyssnar på poddar.
Passa på att prenumerera så att du inte missar något avsnitt.


 

Cilla Benkö
vd Sveriges Radio
Mia Brunell Livfors
vd Axel Johnson

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Börje Ekholm
Ordförande för KTH och vd Patricia Industries
Hélène Hellmark Knutsson
Minister för högre utbildning och forskning 

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Maria Rankka
VD Stockholms Handelskammare
Jonas Nygren
Fd S-kommunalråd i Sundbyberg
Göran Cars
KTH-professor

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Lena Olving
Mycronic, vd
Mathias Uhlén
KTH-professorn i bioteknik

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Pär Nuder
AMF och Tredje AP-fonden
Styrelseordförande
Mikael Odenberg
Svenska Kraftnät, gd

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Erik Thedéen
Finansinspektionen, gd
Helena Stjernholm
Industrivärden, vd

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Jens Henriksson
Folksam, vd
Johan Dennelind
Teliasonera, vd

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Charlotte Petri Gornitzka
SIDA, gd
Annika Falkengren
SEB, vd

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.