Skärmklipp 2017-12-11 17.34.48

SMARTA SAMTAL #10

4 december 2015

loading...

GÄSTER

Anders Danielsson
Migrationsverkets generaldirektör

Ranya Said
VD Hero Kompetens

Anders Lago
Ordförande HSB

Gunilla von Platen
Företagare och riskkapitalist
 

SAMmANFATTNING

Denna regnstormiga morgon tog vi oss an utmaningarna och möjligheterna med den högaktuella flyktingsituationen. Det hettade bitvis till ordentligt i diskussionen, men det fanns också samsyn kring hur vi nu måste gå från "vojne, vojne" till konkret action.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson höll med Ranya Said, vd Hero Kompetens, om att det behövs lite mer bus och mod att gå utanför de byråkratiska ramarna. Anders Lago, legendariskt fd kommunalråd i Södertälje berättade hur de tänjt på gränser och löst den utmanande situationen när många irakier kom till Södertälje, och hur han tycker att politikerna nu inte hänger med. Gunilla von Platen, en gång flykting, nu framgångsrik företagare och riskkapitalist, önskade att politikerna levererade svensktalande nysvenskar så att också hon som tjänsteföretagare kan anställa.

Från publikplats berättade Amelie Silfverstolpe från Axfoundation om deras nystartade projekt Öppna Dörren, ett initiativ där det är enkelt för vem som helst att träffa, hjälpa och ta hjälp av nysvenskar.

Stort tack till alla scengäster och vår ytterst smarta publik!

Bilder

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Foto: Peter Brinch