Skärmklipp 2017-12-11 17.34.48

SMARTA SAMTAL™ #6

12 maj 2015

BILDER

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.
Foto: Peter Brinch

gäster

Marie Ehrling, styrelseordförande TeliaSonera

Caroline Berg, ordförande Axel Johnson-koncernen

Biörn Riese, partner och styrelseordförande på advokatfirman MannheimerSwartling

Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister
 

Sammanfattning

Mot bakgrund av en av svenskt näringslivs största företagsskandaler samlades vi åter på den lilla teatern för att diskutera: Hur skapar men en hållbar företagsledning?

Näringsminister Mikael Damberg var en av de tidiga frukostminglarna, och när klockan slog 8.00 var det knökfullt, då trendade vi redan på twitter – något som höll i sig till långt in på eftermiddagen. Marie Ehrling, Teliasoneras ordförande, inledde med att dra en parallell mellan Telia och det som hänt i SCA-Industrivärden: ”Förnekelse i ledningen, avsaknad av kompetens och en tro att det är en kommunikationskris”. Det räcker inte att följa lagar och regler, menade Marie, man måste hänga med också i samhällets krav. Caroline Berg, ny ordförande i Axel Johnsonkoncernen, berättade om när deras hållbarhetsarbete fick skjuts framåt, nämligen när de kopplade hållbarhetsmålen till kvartalsredovisningen och på allvar började mäta också hållbarhetsfrågor. Mikael Damberg konstaterade att politikerna har nytta av att vara mer granskade än näringslivet, och att det är skillnad på att följa opinion och att skapa opinion. Fler företag behöver fundera över sin roll i samhället, menade ministern.
Biörn Riese, partner och ordförande på Mannheimer & Swartling, berättade om hur tiderna har förändrats: ”om du måste muta någon, gör det inte själv men se till att du får kvitto”. Citat från en lärobok år 2003.

Kvartetten var eniga om att hållbarhetsfrågor numera är yttersta hårdvara, och av vikten av att sätta ihop team med olika bakgrunder. Men också, menade Caroline, att sätta en kultur där folk vågar ifrågasätta och att ledarskapet spelar stor roll. Transparens i både ägarskap och ledarskap var andra ledord för morgonen. Och att hållbart företagande inte handlar om att alltid göra rätt, som ministern sa, utan om att ha en öppenhet för att granskas och förändras. 

Minglet efter samtalet ville inte riktigt ta slut, och när sofforna till slut bars ut så fortsatte samtalet ute på trottoaren.

Varmt tack till både scengäster och publik för en fantastiskt smart och inspirerande morgon!

Sociala Medier

Lars Strannegård:
Bra sammansatt, jättebra modererat, gästerna gavs utrymme att tala till punkt samtidigt som det inte blev ett dyft segt. Riktigt, riktigt bra!

Stina Billinger:
Här sitter 2 ordf i 2 av Sveriges största ftg & pratar hållbarhet & mångfald. Man får nypa sig i armen ‪#smartasamtal

Caroline Thunved:
Mycket smart samtal, once in a lifetime!

Malin Sparf Rydberg:
Proffsigt, intressant och smart!! Alexandra Ridderstad:
Tar med mig olika perspektiv och känner mig inspirerad!

Lena Ahlström:
Det var ett sånt där härligt moment, som man önskar händer lite oftare.

Per Grankvist:
Obegripligt att inget mediehus börjat sända ‪#smartasamtal som podd eller program än. Det är ju bara att trycka på "rec"!

Lisa Lindström:
Blir hoppfull av den här soffan hos ‪#smartasamtal En minister och två moderna ordf pratar hållbarhet och ledarskap.Annika Elias:
Fantastisk panel i smart hållbarhetssamtal på Playhouse idag!

Miljöaktuellt:
Intressanta insikter och kloka ord om den hållbara företagsledningen på ‪#smartasamtal

Sandra Wiaderny:
Sjukt bra ‪#smartasamtal om hållbart företagande

Agneta Lindell:
Som vanligt bra diskussion med inspirerande gäster både på och utanför scen