Skärmklipp 2017-12-11 17.34.48

SMARTA SAMTAL #18

8 oktober, 2018

SAMmANFATTNING

Hur kan Sverige bli bäst på Artificiell Intelligens (AI)?

En bred panel från samhällets alla hörn mötte upp denna måndagmorgon för att diskutera AI. I Smarta samtal-soffan satt Marcus Wallenberg, ordförande SEB och Saab, Claudia Olsson, vd Exponential, Amy Loutfi, professor Örebro Universitet och Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister.

Sverige ligger efter, konstaterade panelen, men menade samtidigt att vi har stora möjligheter att växla upp i AI-racet. Men då behövs det pengar - Wallenbergstiftelsen satsar 1,6 mdr och regeringen en halv miljard på tio år - och rejält med kompetensutveckling på bred front. Dessutom behöver vi starta ett samtal i samhället med fokus på möjligheterna med AI. Utan att för den skull ducka för de kniviga etiska frågorna, som förtjänstfullt belystes i samtalet av Fredrik Svenaeus, professor i filosofi Södertörns högskola.

Trots en i huvudsak AI-positiv panel så var det ingen som trodde att det samtal de själva just deltagit i kommer att göras bättre av robotar i framtiden. Det tar vi på Smarta samtal som intäkt för att vi kommer att behövas också ett bra tag framöver.

GÄSTER

Smarta samtal # 15

Bilder

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Foto: Jonas André