Skärmklipp 2017-12-11 17.34.48


podcast

I Smarta Samtal podcast bjuder vi in opinonsbildare från alla samhällets hörn för att diskutera aktuella samhällsämnen. Deltagarna delar erfarenheter från sina respektive arenor och bryter sina åsikter mot varandra. Vi håller en nyanserad, konstruktiv och nyfiken ton med konstruktiva lösningsförslag i fokus. 

Du hittar alla våra podcasts på iTunes, Soundcloud eller där du normalt lyssnar på poddar. Passa på att prenumerera så att du inte missar något avsnitt.

För länkar och bilder till alla våra podcasts – se längre ned på denna sida.

I nr 13 samtalar
datalogen och professorn Danica Kragic Jensfelt med filosofen Jonna Bornemark och ABBs VR-chefen Jeton Aliu. Ulrica Fjällborg från Smarta Samtal leder poddsamtalet som handlar om att det inte finns någon gräns mellan AI och människan. Hur ser den världen ut när AI kryper närmar och till slut in i människan? Hur styr vi samhället tillsammans? Ska Googles och Facebooks algoritmer bli Open Source – i demokratins tjänst?

Nr 12, består av 6 olika samtal
I Smarta Samtal podcast Demokrati-special har vi bjudit in ett antal personer från olika arenor i samhället som var och en under tio minuter på egen hand bidrar med sina perspektiv och personliga funderingar kring demokrati.
Alice Bah Kuhnke, demokratiminister (MP), Lisa Lindström grundare och vd Doberman, Ärkebiskop Antje Jackelén, Sven Hagströmer, ordförande Avanza och Creades, Sara Masri, ledamot organisationen Fler Unga, Patrik Oksanen, ledarskribent MittMedia.

I nr 11 samtalar biträdande finansminister Per Bolund, plattformsföretaget Testbirds Jonna Knibestöl och Unionens utredare Fredrik Söderqvist om hur vi hindrar 1800-talets trasproletariat att växa fram på GIG-plattformarna och värnar den arbetsmarknadsmodellen. Fackavtal i algoritmerna, digitala ombudsmän och code of conduct är några av idéerna.

I nr 10  samtalar Brit Stakston, mediestrateg, Joakim Jardenberginternet-expert och Patrik Oksanen, ledarskribent MittMedia, med Smarta samtals Helena Blomquist om vad sociala medier, techjättarna och fake news betyder för demokratin. Om vilka hot och möjligheter som finns och om vad som behövs för att goda, demokratiska krafter ska få övertaget om de nya, kraftfulla verktyg som nätet erbjuder. Hör om svärmar som drar fram likt gräshoppor, Om förtröstan och djup oro. Om näthotet inför valet, om det individuella ansvaret och om hur den nya tekniken kan uppgradera demokratin.

I nr 9  samtalar Mia Odabas med Björn "Nalle" Wahlroos, ordförande för Nordea, Sampo och Kymmene om ekonomi, politik, makt, ödmjukhet, jämlikhet och kommunism. Hör Nalle berätta varför han tycker att ojämlikhet är bra för tillväxten och varför han flyttar Nordea trots att han berömmer svenska politiker och i synnerhet finansministern.

I nr 8 möts Cilla Benkö, vd Sveriges Radio och Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson, för att prata digitalisering. De har båda övergett de digitala strategierna och dito direktörerna till förmån för innovations/förnyelsedirektörer i en digital värld. Och när tar robotarna över radiojournalistiken och handeln?

I nr 7 möts Börje Ekholm, ordförande för KTH och vd Patricia Industries, ministern för högre utbildning och forskning Hélène Hellmark Knutsson, för att prata svensk konkurrenskraft. Både vill ha högre basanslag till högskolor och universitet, men enligt Hélène är det finansdepartementet som bestämmer inför höstens forskningspropp. Börje vill ha privata stiftelsehögskolor och en nedläggning av Akademiska hus. Ministern är mycket tveksam. Själv vill hon göra en utredning om ett mer samlat grepp för anslagen.

I nr 6 ger Jonas Nygren, fd S-kommunalråd i Sundbyberg - som själv är ett av de hetare namnen när Löfven ska ombilda sin regering - ett tips till statsministern: Ta in en liberal bostadsminister, för att låsa upp blockpolitiken och skapa en mer beslutsfähig regering. Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, och KTH-professorn Göran Cars, instämmer och menar att det går att lösa ut bostadsfrågan om man vill. Politisk vilja och ledarskap saknas, men verkligheten hinner snart ikapp också politikerna.

I nr 5 är Lena Olving, vd Mycronic, nyfiken på hur KTH-professorn i bioteknik Mathias Uhlén kombinerar cutting edge forskning med sitt serie-entreprenörskap. Mathias krossar myten om att Sverige skulle vara dåliga på att göra affärer av vår finfina forskning. De båda diskuterar hur vi ska få fler civilingenjörer, inte minst kvinnliga, och Lena önskar sig en tydligare forskningsproposition i höst:Hur kan svensk forskning också bli svenska affärer?

I nr 4 träffar Pär Nuder, styrelseproffs, Mikael Odenberg, gd Svenska Kraftnät. De tidigare politiska motståndarna är eniga om att det är för lite mod och civilkurage i dagens politik, som mest lider av fantomsmärtor och tar fajter som inte längre finns.
Här skriver Widar Andersson i Folkbladet.

I nr 3 pratar Erik Thedéen, gd Finansinspektionen med Helena Stjernholm, vd Industrivärden om vad som är bra och mindre bra ägande, om reglering och om hur man undviker att stänga in sig i en bunker när man är på toppen.

I nr 2 samtalar Folksams vd Jens Henriksson med Teliasoneras vd Johan Dennelind om Telias kulturresa från monopol till global börskoncern. Johan berättar om hur få stora felbeslut kan skapa fel kultur. Dessutom pratar de digitalisering.

Först ut var SIDAs generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, som bjudit in SEBs vd Annika Falkengren. Ett unikt samtal där vi för första gången hör Annika Falkengren berätta mer om bankens hållbarhetsarbete. De pratar också om hur staten och kapitalet samarbetar för att göra världen mer hållbar. Här skriver Svenska Dagbladet.


Du hittar podden i iTunes, Soundcloud eller där du normalt lyssnar på poddar.
Passa på att prenumerera så att du inte missar något avsnitt.


 

PODD #13 - AI vs Homo Sapiens  (alt människan) – framtiden är redan här

Danica Kragic Jensfelt
Professor

Jonna Bornemark
Filosof

Jeton Aliu
VR-chefen

Ulrika Fjällborg
Smarta Samtal

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

PODD #12

Består av 6 olika samtal

Alice Bah Kuhnke | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Demokratiminister (MP)
Lisa Lindström | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Grundare och vd Doberman
Antje Jackelén | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Ärkebiskop
Sven Hagströmer | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Ordförande Avanza och Creades
Sara Masri | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Ledamot organisationen Fler Unga
Patrik Oksanen | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Ledarskribent MittMedia

Sammanhängande podcast alla 6 samtal | Lyssna här: Soundcloud | iTunes

Helena Blomquist
Smarta Samtal

PODD #11 - SOUNDCLOUD

Per Bolund
Biträdande finansminister
Jonna Knibestöl
Testbirds
Fredrik Söderkvist
Unionens utredare

Ulrika Fjällborg
Smarta Samtal

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

PODD #10 - SOUNDCLOUD

Brit Stakston
Mediestrateg
Joakim Jardenberg

Internet-expert
Patrik Oksanen
Ledarskribent MittMedia

Helena Blomquist
Smarta Samtal

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Björn "Nalle" Wahlroos
Ordförande för Nordea, Sampo och Kymmene

Mia Odabas
Smarta Samtal

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Cilla Benkö
vd Sveriges Radio
Mia Brunell Livfors
vd Axel Johnson

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Börje Ekholm
Ordförande för KTH och vd Patricia Industries
Hélène Hellmark Knutsson
Minister för högre utbildning och forskning 

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Maria Rankka
VD Stockholms Handelskammare
Jonas Nygren
Fd S-kommunalråd i Sundbyberg
Göran Cars
KTH-professor

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Lena Olving
Mycronic, vd
Mathias Uhlén
KTH-professorn i bioteknik

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Pär Nuder
AMF och Tredje AP-fonden
Styrelseordförande
Mikael Odenberg
Svenska Kraftnät, gd

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Erik Thedéen
Finansinspektionen, gd
Helena Stjernholm
Industrivärden, vd

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Jens Henriksson
Folksam, vd
Johan Dennelind
Teliasonera, vd

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Charlotte Petri Gornitzka
SIDA, gd
Annika Falkengren
SEB, vd

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.