Skärmklipp 2017-12-11 17.34.48


podcast

I Smarta Samtal podcast bjuder vi in opinonsbildare från alla samhällets hörn för att diskutera aktuella samhällsämnen.

Deltagarna delar erfarenheter från sina respektive arenor och bryter sina åsikter mot varandra. Vi håller en nyanserad, konstruktiv och nyfiken ton med konstruktiva lösningsförslag i fokus.

Du hittar alla våra podcasts på iTunes, Soundcloud eller där du normalt lyssnar på poddar. Passa på att prenumerera så att du inte missar något avsnitt.

För länkar och bilder till alla våra podcasts – se längre ned på denna sida.


 

[email protected] och Smarta samtal producerar en serie podcasts om möjligheter och utmaningar med den digitala omställning med deltagare från samhällets alla hörn.

Smarta samtals Mia Odabas samtalar med:

 

[email protected] i Smarta samtal #1

Marcus Wallenberg och Eva Nordmark om den digitala omställningen. Hur ser arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till att alla hänger med i den digitala omställningen? Vad säger SEBs ordförande Marcus Wallenberg om näringslivets ansvar i det livslånga lärandet?

[email protected] i Smarta samtal #2

Ahmed Abdirahman och Louise Linder om den digitala omställningen
Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman önskar sig mer mångfald i digitaliseringen och prästen Louise Linder jämför vårt digitala skapande med när Gud skapade världen till sin egen avbild.

DEL 6
WIN WIN VINST - finns det?

PODD#18 ”Vinst i tiden – jorden och girigheten”

Vendela Ragnarsson
Politisk pionjär i jakt på nya styrmodeller för samhället

Erik Angner
Professor i praktisk filosofi och doktor i nationalekonomi

Johan Andresen
“Norges Wallenberg”, vd för investmentkoncernen Ferd

Ulrika Fjällborg
Smarta Samtal

Varför blir personalens skilsmässor en viktig del av företagens bokslut? Hur ersätter uppmärksamhet pengar? När börjar vi betala med vår integritet, och hur? Hur bygger vi Sveriges konkurrenskraft med fika och föräldraledighet?

Hör samhällspionjären och entreprenören Vendela Ragnarsson, Johan Andresen, “Norges Wallenberg” ägare till Ferd, och professor Erik Angner, doktor i både filosofi och nationalekonomi, resonera med Smarta samtals Ulrika Fjällborg om hur vi räknar vinst i framtidens viktigaste tillgångar.

Podsamtalet “Tid och tillit”, är del 6 i vår samtalsserie om vinstbegreppet, “Win-win-vinst – finns det?”

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

DEL 5
WIN WIN VINST - finns det?

PODD#17 ”Vinst i tiden – jorden och girigheten”

Bodil Jönsson
Professor Lunds universitet

Bo Franzén
Docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet

Claes Hemberg
Smarta Samtal

Vinster och tillgångar kommer och går, värdet i jorden är det som består. I Smarta samtal podcast #17, som också är del 5 i samtalsserien ”Win-win-vinst – finns det?”, lyfter vi blicken rejält och studerar vinstbegreppet genom olika historiska epoker.

Tillsammans med Smarta samtals Claes Hemberg resonerar professor Bodil Jönsson, Lunds universitet, och Bo Franzén, docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet, kring vad vinst betytt från antikens Grekland och fram till våra dagar.
Varför såg Aristoteles vinst som ett hot mot människan själ? Vad krävdes för att ränta skulle accepteras? Hur förändrades attityden till vinst av revolutionerna? Varför är jord och skog alltid värdefullast?

Lyssna på ett samtal om jorden som motvikt mot girigheten, hur minusräntan får tiden att gå baklänges, varför välfärdstjänster inte kan fungera på en marknad och hur man avgör vad som är en resonabel bonus.

DEL 4
WIN WIN VINST - finns det?

PODD#16 ”Ojämlik vinst sänker tillväxten”

Markus Kallifatides
Handelsprofessor i företagsekonomi

Ulrika Fjällborg
Smarta Samtal

Bankerna har tagit tillbaka makten över samhällsutvecklingen… Det finansiella avkastningskravet har blivit den starkaste kraften… Problemet är att värden kan inte skapas där. Värden kan bara skapas genom att någon gör nånting.”

I Smartasamtal podcast nr 16 och del 4 i samtalsserien ”win-win-vinst – finns det?” utvecklar Markus Kallifatides, Handelsprofessor i företagsekonomi med ”Finansialiseringen” som forskningsområde och ordförande för vänstersosseföreningen Reformisterna, hur han är överens med Leif Östling om vad vinst är, men också hur höga vinster faktiskt hämmar ekonomisk tillväxt.

I ett Smart samtal med Ulrika Fjällborg diskuterar han ”den gigantiska skillnaden” på vinst och vinst – i företagsekonomin och samhällsekonomin – hur demokratin ska rädda världens tillväxt och fred när digitaliseringens transparens och Panama-läckor så småningom omöjliggör skatteflykt, penningtvätt och Swedbank-skandaler, varför politiska ramar är helt nödvändigt för framgångsrik företagsekonomi. Och hur vi måste ta oss an den stora EU-utmaningen och en global demokrati.
Dessutom får företagare tips på hur man kan göra en utökad resultaträkning för att stämma av sitt samhällsavtryck.

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

DEL 3
WIN WIN VINST - finns det?

PODD #15 - ”Bortom tillväxt”

Ibrahim Baylan
Näringsminister

Heidi Avellan
Sydsvenskan

Klas Eklund
Mannheimer Swartling

Leila El-Sherif Wollheim
Smarta Samtal

I nr 15 och del 3 i Smarta samtals serie "Win win vinst - finns det?" får vi svaren på hur ett Framtidssverige bortom BNP-tillväxt skulle kunna se ut. Och hur vi tar oss dit.

Det är en optimistisk trio med näringsminister Ibrahim Baylan, hållbarhetsekonomen Klas Eklund och Sydsvenskans samt Helsingborgs Dagblads politiska chefredaktör Heidi Avellan som här ger sin bild av vad som krävs för att rädda klotet och samtidigt skapa bättre förutsättningar för fler. Lösningen stavas mer tillväxt - inte mindre. Istället talar de om behovet av en ekonomisk omvandling, där det ska vara dyrt att göra fel och enkelt att göra rätt.

Framtidsvisionen består av en cirkulär ekonomi som är automatiserad, digitaliserad och elektrifierad med elbilar, elvägar, höghastighetståg och helt nya drivmedel för flyget.
För även morgondagens invånare kommer vilja transportera sig och drömma samma slags drömmar om ett bättre liv.  

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

PODD #14 - Leif östling om vinst

Leif Östling
Industrinestor

Mia Odabas
Smarta Samtal

I nr 14 berättar industrinestorn Leif Östling, som fick gå från ordförandeposten i Svenskt Näringsliv 2017 efter citatet "Vad fan får jag för pengarna?", att han inte ångrar något utom svordomen i sitt uttalande. Östling hävdar att samhällskontraktet kollapsar om fem till tio år, eftersom folk inte vill betala in mer skattepengar i ett system som han inte tycker fungerar. Östling vill ta bort klåfingriga politiker från offentlig verksamhet, som sköts bäst av professionen. Gärna med en touch av industrilogik och dito ledarskap, menar han. Östling vill också avsätta finansministern och anser att finansbranschen är orsaken till samhällets ökande klyftor. Riksbankschefen får frän kritik för att hålla minusränta.

Läs vad SvD och Realtid skriver om podden!

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

PODD #13 - AI vs Homo Sapiens  (alt människan) – framtiden är redan här

Danica Kragic Jensfelt
Professor

Jonna Bornemark
Filosof

Jeton Aliu
VR-chefen

Ulrika Fjällborg
Smarta Samtal

I nr 13 samtalar datalogen och professorn Danica Kragic Jensfelt med filosofen Jonna Bornemark och ABBs VR-chefen Jeton Aliu. Ulrica Fjällborg från Smarta Samtal leder poddsamtalet som handlar om att det inte finns någon gräns mellan AI och människan.

Hur ser den världen ut när AI kryper närmar och till slut in i människan?

Hur styr vi samhället tillsammans?

Ska Googles och Facebooks algoritmer bli Open Source – i demokratins tjänst?

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

PODD #12

Består av 6 olika samtal

Alice Bah Kuhnke | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Demokratiminister (MP)
Lisa Lindström | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Grundare och vd Doberman
Antje Jackelén | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Ärkebiskop
Sven Hagströmer | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Ordförande Avanza och Creades
Sara Masri | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Ledamot organisationen Fler Unga
Patrik Oksanen | Lyssna här: Soundcloud | iTunes
Ledarskribent MittMedia

Sammanhängande podcast alla 6 samtal | Lyssna här: Soundcloud | iTunes

Helena Blomquist
Smarta Samtal
Nr 12, består av 6 olika samtal
I Smarta Samtal podcast Demokrati-special har vi bjudit in ett antal personer från olika arenor i samhället som var och en under tio minuter på egen hand bidrar med sina perspektiv och personliga funderingar kring demokrati.

Alice Bah Kuhnke, demokratiminister (MP), Lisa Lindström grundare och vd Doberman, Ärkebiskop Antje Jackelén, Sven Hagströmer, ordförande Avanza och Creades, Sara Masri, ledamot organisationen Fler Unga, Patrik Oksanen, ledarskribent MittMedia.

PODD #11 - SOUNDCLOUD

Per Bolund
Biträdande finansminister
Jonna Knibestöl
Testbirds
Fredrik Söderkvist
Unionens utredare

Ulrika Fjällborg
Smarta Samtal

I nr 11 samtalar biträdande finansminister Per Bolund, plattformsföretaget Testbirds Jonna Knibestöl och Unionens utredare Fredrik Söderqvist om hur vi hindrar 1800-talets trasproletariat att växa fram på GIG-plattformarna och värnar den arbetsmarknadsmodellen.

Fackavtal i algoritmerna, digitala ombudsmän och code of conduct är några av idéerna.

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

PODD #10 - SOUNDCLOUD

Brit Stakston
Mediestrateg
Joakim Jardenberg

Internet-expert
Patrik Oksanen
Ledarskribent MittMedia

Helena Blomquist
Smarta Samtal

I nr 10  samtalar Brit Stakston, mediestrateg, Joakim Jardenberginternet-expert och Patrik Oksanen, ledarskribent MittMedia, med Smarta samtals Helena Blomquist om vad sociala medier, techjättarna och fake news betyder för demokratin. Om vilka hot och möjligheter som finns och om vad som behövs för att goda, demokratiska krafter ska få övertaget om de nya, kraftfulla verktyg som nätet erbjuder. Hör om svärmar som drar fram likt gräshoppor, Om förtröstan och djup oro. Om näthotet inför valet, om det individuella ansvaret och om hur den nya tekniken kan uppgradera demokratin.

Foto: Jonas André
Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Björn "Nalle" Wahlroos
Ordförande för Nordea, Sampo och Kymmene

Mia Odabas
Smarta Samtal

I nr 9  samtalar Mia Odabas med Björn "Nalle" Wahlroos, ordförande för Nordea, Sampo och Kymmene om ekonomi, politik, makt, ödmjukhet, jämlikhet och kommunism. Hör Nalle berätta varför han tycker att ojämlikhet är bra för tillväxten och varför han flyttar Nordea trots att han berömmer svenska politiker och i synnerhet finansministern.

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Cilla Benkö
vd Sveriges Radio
Mia Brunell Livfors
vd Axel Johnson

I nr 8 möts Cilla Benkö, vd Sveriges Radio och Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson, för att prata digitalisering. De har båda övergett de digitala strategierna och dito direktörerna till förmån för innovations/ förnyelsedirektörer i en digital värld. Och när tar robotarna över radiojournalistiken och handeln?

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Börje Ekholm
Ordförande för KTH och vd Patricia Industries
Hélène Hellmark Knutsson
Minister för högre utbildning och forskning 

I nr 7 möts Börje Ekholm, ordförande för KTH och vd Patricia Industries, ministern för högre utbildning och forskning Hélène Hellmark Knutsson, för att prata svensk konkurrenskraft. Både vill ha högre basanslag till högskolor och universitet, men enligt Hélène är det finansdepartementet som bestämmer inför höstens forskningspropp. Börje vill ha privata stiftelsehögskolor och en nedläggning av Akademiska hus. Ministern är mycket tveksam. Själv vill hon göra en utredning om ett mer samlat grepp för anslagen.

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Maria Rankka
VD Stockholms Handelskammare
Jonas Nygren
Fd S-kommunalråd i Sundbyberg
Göran Cars
KTH-professor

I nr 6 ger Jonas Nygren, fd S-kommunalråd i Sundbyberg - som själv är ett av de hetare namnen när Löfven ska ombilda sin regering - ett tips till statsministern: Ta in en liberal bostadsminister, för att låsa upp blockpolitiken och skapa en mer beslutsfähig regering. Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, och KTH-professorn Göran Cars, instämmer och menar att det går att lösa ut bostadsfrågan om man vill. Politisk vilja och ledarskap saknas, men verkligheten hinner snart ikapp också politikerna.

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Lena Olving
Mycronic, vd
Mathias Uhlén
KTH-professorn i bioteknik

I nr 5 är Lena Olving, vd Mycronic, nyfiken på hur KTH-professorn i bioteknik Mathias Uhlén kombinerar cutting edge forskning med sitt serie-entreprenörskap. Mathias krossar myten om att Sverige skulle vara dåliga på att göra affärer av vår finfina forskning. De båda diskuterar hur vi ska få fler civilingenjörer, inte minst kvinnliga, och Lena önskar sig en tydligare forskningsproposition i höst:Hur kan svensk forskning också bli svenska affärer?

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Pär Nuder
AMF och Tredje AP-fonden
Styrelseordförande
Mikael Odenberg
Svenska Kraftnät, gd

I nr 4 träffar Pär Nuder, styrelseproffs, Mikael Odenberg, gd Svenska Kraftnät. De tidigare politiska motståndarna är eniga om att det är för lite mod och civilkurage i dagens politik, som mest lider av fantomsmärtor och tar fajter som inte längre finns.
Här skriver Widar Andersson i Folkbladet.

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Erik Thedéen
Finansinspektionen, gd
Helena Stjernholm
Industrivärden, vd

I nr 3 pratar Erik Thedéen, gd Finansinspektionen med Helena Stjernholm, vd Industrivärden om vad som är bra och mindre bra ägande, om reglering och om hur man undviker att stänga in sig i en bunker när man är på toppen.

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Jens Henriksson
Folksam, vd
Johan Dennelind
Teliasonera, vd

I nr 2 samtalar Folksams vd Jens Henriksson med Teliasoneras vd Johan Dennelind om Telias kulturresa från monopol till global börskoncern. Johan berättar om hur få stora felbeslut kan skapa fel kultur. Dessutom pratar de digitalisering.

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Charlotte Petri Gornitzka
SIDA, gd
Annika Falkengren
SEB, vd

Först ut var SIDAs generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, som bjudit in SEBs vd Annika Falkengren. Ett unikt samtal där vi för första gången hör Annika Falkengren berätta mer om bankens hållbarhetsarbete. De pratar också om hur staten och kapitalet samarbetar för att göra världen mer hållbar. Här skriver Svenska Dagbladet.

Klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.