Skärmklipp 2017-12-11 17.34.48


OM OSS

Stiftelsen
smarta samtal

Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare i FN, säger att vi har brist på diplomati och dialog i dagens samhälle. Och att det i förlängningen leder till fler väpnade konflikter. Jans ord är en klockren beskrivning av Smarta samtals ambition. Utan smarta samtal hittar vi helt enkelt inga smarta lösningar på våra största samhällsutmaningar.

Smarta samtal skapar arenor där vi möts över gränser och bryter fler perspektiv än i den gängse debatten. Vi utmanar, men vi lyssnar också och låter deltagarna andas och prata till punkt. Vi för samman människor som annars inte hade träffats för samtal som i både ton, innehåll och miljö sporrar action och konstruktiva lösningar.

Våren 2018 blir Smarta samtal en stiftelse, för att säkra vårt oberoende och det långsiktiga engagemanget för det goda samtalet. Stiftelsens ändamål är att verka för att fördjupa och nyansera det offentliga samtalet kring samhällsutmaningar och därmed bidra till mer kunskap och fler konstruktiva förslag.

Programförklaring Smarta samtals teman

Smarta Samtals mål är att fördjupa, nyansera och sprida det offentliga samtalet kring våra stora  samhälls-utmaningar där näringsliv, politik, akademi och civilsamhälle behöver ta ett större gemensamt ansvar för att hitta gränsöverskridande konstruktiva lösningar.

Vi skapar därför politiskt och kommersiellt oberoende arenor där relevanta nyckelspelare kan mötas över gränser och bryta fler perspektiv än i den gängse debatten. Vi för samman människor som annars inte hade träffats för samtal som både i ton, innehåll och miljö sporrar till nya perspektiv på problem och konstruktiva lösningar. För att därmed kunna bidra till och sprida mer kunskap, insikter och fler konstruktiva förslag.

Under 2019 kommer vi att fokusera på tre områden - vinst, välfärd och demokrati. I en serie livesamtal och podcasts fördjupar vi oss i respektive område i syfte att nyansera
bilden, utmana tanken och bidra till ett levande offentligt samtal som problematiserar villkor och förutsättningar för att hitta gränsöverskridande konstruktiva lösningar.

Först ut är temat vinst som är ett omdiskuterat begrepp i vår tid. Idén om ekonomisk tillväxt är djupt rotad i vårt moderna samhälle och ses som avgörande drivkraft för utveckling och
innovation. Samtidigt varnar allt fler för att tillväxtekonomin inte är långsiktigt hållbar utan att vi på sikt måste bryta dagens konsumtionstrend för att inte spränga planetens gränser.
Frågan är hur vi skapar hållbart samhällsbyggande bortom BNP-tillväxt - som samtidigt driver utveckling? Smarta samtal vill med vår vinstserie diskutera tillväxtekonomins förutsättningar och villkor för en hållbar samhällsutveckling. Vilka motsättningar finns mellan vinst på kort och längre
sikt och hur hanterar vi dessa – som bolagsägare, chefer, medarbetare, politiker och samhällsmedborgare?

Del 1 är en podcast med industrinestorn Leif Östling
Del 2 är samtalet på Playhouse Teater 12 mars
Del 3 är ett podcastsamtal med rubriken ”Bortom tillväxt” där vi ställer frågan: hur skapar vi hållbart samhällsbyggande bortom BNP-tillväxt - som samtidigt driver utveckling?
Tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan, Sydsvenskans Heidi Avellan och Mannheimer Swartlings Klas Eklund diskuterar vi behovet av nya mått på välstånd och hur vi skapar ett samhälle som innebär ett bra liv för alla utan att göra slut på jordens resurser.

Fler avsnitt följer under våren.

Mia odabas
- grundare & VD

Mia har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Hon har en bakgrund som ekonomijournalist på bland andra Svenska Dagbladet och SVTs Aktuellt.

Idag jobbar hon som moderator. I snart två decennier har hon modererat makthavare från alla samhällssektorer och strävar alltid efter det smartare samtalet.

Kontakt:
mia.odabas@smartasamtal.se
Mobil: 0731-53 46 90


Läs mer om Mia:
www.miaodabas.com

Medgrundare

Caroline
Berg

Caroline Berg

Ordförande Axel Johnson

Jan
Larsson

Jan Larsson
Vd Yrkesakademin

Sven
Hagströmer

Sven Hagströmer

Ordförande Creades och Avanza

Michaëla
Berglund

Michaëla Blomquist

Vd Michaël Berglund AB

Shori
Zand

Shori Zand

Ordförande Avesina Invest

Ytterligare finansiärer

Johan H
Andresen

Leila El-Sherif Wollheim

Ägare Ferd AS

Christer
Gardell

Christer Gardell
Grundare och partner Cevian Capital

Johan
Andersson

Johan Andersson
Vd Mellby Gård

STYRELSE

Johan
Kuylenstierna

Johan Kuylenstierna

Ordförande
Tidigare vd Stockholm Environment Institute

Emma
Ihre

Emma Ihre

Ledamot
Hållbarhetschef
Mannheimer Swartling

Anki
Ahrnell

Charlotte Petri Gornitzka

Vice ordförande
Non-Excecutive Director

Mia
Odabas

Mia Odabas

Ledamot
Grundare och vd Stiftelsen Smarta samtal

Erik
Thedéen

Erik Thedéen

Ledamot
Generaldirektör Finansinspektionen

Redaktionen

Mia
Odabas

Mia Odabas

Grundare och vd

Leila
El-Sherif Wollheim

Leila El-Sherif Wollheim

Kommunikationskonsult
Tidigare nyhetschef på Veckans Affärer

Helena
Blomquist

Helena Blomquist

Journalist och moderator
Tidigare SVT Nyheter och chef för pressrelationer och extern kommunikation SVT

Ulrika
Fjällborg

Ulrika Fjällborg

Journalist och moderator
Tidigare Veckans Affärer och Resumé